Nie uzyskuje temperatury - co się stało ?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • kasper
    Classic
    • 2007
    • 23

Zamieszczone przez c0nn3ct
    Kleber Dynaxer HP 2
    Przejeździłem na takich poprzedni sezon - ponad 50kkm. Nie mam zastrzeżeń. Na suchym to właściwie każde zachowuję się dobrze z wyjątkiem poważnych kartofli a na wodzie klebery dają radę. Wprawdzie nie idą przez kałuże jak Piloty Exalto ale też nie huczą i nie ząbkują jak one. Zamierzam jeszcze przehulać na nich ten sezon po zamianie osi.
  • ===Tomy===
    Rider
    • 2006
    • 552

Witajcie.

Nie piszę często w kwestii zdobycia wiedzy, gdyż Octavka sprawuje się wyśmienicie i dobiłem już do pierwszych 110kkm. Od kilku dni zauważyłem pewnien problem - wskaźnik temperatury nie dochodzi do 90 stopni. Jeszcze wczoraj wskazania po długiej jeździe zamykały się pomiędzy przedostatnią kreseczką, a 90-tką. Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika wskazówka doszła do 90-ciu i po chwili spadła we wcześniejsze wskazanie.
    W dniu dzisiejszym zatrzymuje się na przedostatniej kresce i ani drgnie dalej.
    Dzwoniłem do ASO i kazali podjechać (gdyby to było takie łatwie już bym tam był, a człowiek ciągle w rozjazdach). Na odległość twierdzą, że mógł polecieć czujnik temperatury.
    Znajomy podpowiada mi, że może zawieszać się termostat.
    Wiem, że niedogrzany silnik to nienajlepsze rozwiązanie w jego eksploatacji.

Co radzicie, aby jutro wiedział co powiedzieć w ASO ?
    Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
    Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
    Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.

Komentarz

• mroko
      Rider
      S_OCP Member
      • 2006
      • 659
      • Octavia II (1Z3)
      • BSE 1.6 MPI 102 KM

Moim zdaniem to będzie termostat. Jeżeli to byłby czujnik to raczej objawy byłyby troche inne ale nigdy nic nie wiadomo.
      Możesz w sumie sprawdzić czy to termostat. Zapal auto jak będzie zimne i obserwuj czy przewód z płynem chłodzącym idący od silnika do chłodnicy(do górnej jej części) robi się ciepły zanim wskaźnik zacznie rosnąć. Jeżeli tak tzn że termostat jest przycięty i zawcześnie puszcza płyn na chłodnice.
      Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

• ===Tomy===
        Rider
        • 2006
        • 552

Zamieszczone przez mroko
        Moim zdaniem to będzie termostat. Jeżeli to byłby czujnik to raczej objawy byłyby troche inne ale nigdy nic nie wiadomo.
        Możesz w sumie sprawdzić czy to termostat. Zapal auto jak będzie zimne i obserwuj czy przewód z płynem chłodzącym idący od silnika do chłodnicy(do górnej jej części) robi się ciepły zanim wskaźnik zacznie rosnąć. Jeżeli tak tzn że termostat jest przycięty i zawcześnie puszcza płyn na chłodnice.
        Dziękuję. Na koniec pracy sprawdzę jak radzisz - ułatwi mi to szybką diagnozę w ASO i przyspieszy usunięcie defektu.
        Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.

Komentarz

• Purchawa
          Admin
          S_OCP Member
          • 2004
          • 8007

A moim zdaniem to czujnik temperatury.
          Niech sprawdza na VAGu, jezeli czujnik to bedzie blad.
          "...Amnezja to łatwo tak zapomnieć co i gdzie i jak
          Amnezja to łatwo gdzieś tak swoją chwałę na przód nieść"

STOP ECO-TERRORISM!

Komentarz

• endryu
            RS
            • 2006
            • 3773
            • Octavia II combi (1Z5)
            • CAXA 1.4 TSI 122 KM

raczej na pewno czujnik temperatury cieczy,miałem takie same objawy.W pazdzierniku wymieniłem czujnik i po kłopocie. Coś dużo tych czujników pada w szkodnikach o przebiegu ok. 100kkm.
            O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
            O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
            =================================================

Komentarz

• ===Tomy===
              Rider
              • 2006
              • 552

Zamieszczone przez endryu
              raczej na pewno czujnik temperatury cieczy,miałem takie same objawy.W pazdzierniku wymieniłem czujnik i po kłopocie. Coś dużo tych czujników pada w szkodnikach o przebiegu ok. 100kkm.
              Sprawdzałem jak radził mroko. Nie wyczułem ciepłej cieczy w dolotowym wężu do chłodnicy zanim czujnik zaczął cokolwiek wskazywać.
              Jutro rano ASO i dam znać jaka diagnoza.

Komentarz

• mroko
                Rider
                S_OCP Member
                • 2006
                • 659
                • Octavia II (1Z3)
                • BSE 1.6 MPI 102 KM

To może jednak być czujnik. Niech Ci sprawdzą Vag-iem.
                Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.

Komentarz

moim zdane dwie rzeczy
                  1. albo jak sugerują koledzy czujnik temeperatury - > wyjdzie wagiem jak sprawdzisz
                  2. termostat -> jesli czujnik będzie w porządku.

Zamieszczone przez endryu
                  czujników pada w szkodnikach o przebiegu ok. 100kkm
                  moge potweirdzić, mi padł przy 98 tysiacach .

Komentarz

• goldens
                    Ambiente
                    • 2005
                    • 103

jeżeli temperatura nie dochodzi to na pewno termostat, moim zdaniem jeśli padłby czujnik temperatury, to przede wszystkim byłyby większe skoki na wskazaniu , na bank termostat albo sie zacina albo jest do wymiany.

z pozdrowieniami

KG
                    Goldens vel Kris o poranku

Komentarz

• ===Tomy===
                      Rider
                      • 2006
                      • 552

Po kłopocie - winowajcą był czujnik.

Dzięki za pomoc.

Komentarz

Pracuję...