Zamieszczone przez c0nn3ct
Nie uzyskuje temperatury - co się stało ?
Zwiń
X
-
Tagi: Brak
-
-
Witajcie.
Nie piszę często w kwestii zdobycia wiedzy, gdyż Octavka sprawuje się wyśmienicie i dobiłem już do pierwszych 110kkm. Od kilku dni zauważyłem pewnien problem - wskaźnik temperatury nie dochodzi do 90 stopni. Jeszcze wczoraj wskazania po długiej jeździe zamykały się pomiędzy przedostatnią kreseczką, a 90-tką. Po wyłączeniu i ponownym uruchomieniu silnika wskazówka doszła do 90-ciu i po chwili spadła we wcześniejsze wskazanie.
W dniu dzisiejszym zatrzymuje się na przedostatniej kresce i ani drgnie dalej.
Dzwoniłem do ASO i kazali podjechać (gdyby to było takie łatwie już bym tam był, a człowiek ciągle w rozjazdach). Na odległość twierdzą, że mógł polecieć czujnik temperatury.
Znajomy podpowiada mi, że może zawieszać się termostat.
Wiem, że niedogrzany silnik to nienajlepsze rozwiązanie w jego eksploatacji.
Co radzicie, aby jutro wiedział co powiedzieć w ASO ?Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Ponadto autor zastrzega sobie prawo zmiany poglądów, bez podawania przyczyny.
-
-
Moim zdaniem to będzie termostat. Jeżeli to byłby czujnik to raczej objawy byłyby troche inne ale nigdy nic nie wiadomo.
Możesz w sumie sprawdzić czy to termostat. Zapal auto jak będzie zimne i obserwuj czy przewód z płynem chłodzącym idący od silnika do chłodnicy(do górnej jej części) robi się ciepły zanim wskaźnik zacznie rosnąć. Jeżeli tak tzn że termostat jest przycięty i zawcześnie puszcza płyn na chłodnice.Rozum każdy ma, ale nie każdy go używa.
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez mrokoMoim zdaniem to będzie termostat. Jeżeli to byłby czujnik to raczej objawy byłyby troche inne ale nigdy nic nie wiadomo.
Możesz w sumie sprawdzić czy to termostat. Zapal auto jak będzie zimne i obserwuj czy przewód z płynem chłodzącym idący od silnika do chłodnicy(do górnej jej części) robi się ciepły zanim wskaźnik zacznie rosnąć. Jeżeli tak tzn że termostat jest przycięty i zawcześnie puszcza płyn na chłodnice.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Nie może on służyć przeciwko niemu w dniu jutrzejszym, ani każdym innym następującym po tym terminie.
Komentarz
-
-
raczej na pewno czujnik temperatury cieczy,miałem takie same objawy.W pazdzierniku wymieniłem czujnik i po kłopocie. Coś dużo tych czujników pada w szkodnikach o przebiegu ok. 100kkm.O I 1,9 TDI AHF < SLX > <1Z1Z (9910)> miłe wspomnienia
O II FL < Ambition > <2G2G> powoli do przodu
=================================================
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez endryuraczej na pewno czujnik temperatury cieczy,miałem takie same objawy.W pazdzierniku wymieniłem czujnik i po kłopocie. Coś dużo tych czujników pada w szkodnikach o przebiegu ok. 100kkm.
Jutro rano ASO i dam znać jaka diagnoza.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Komentarz
-
-
Sigma_74
moim zdane dwie rzeczy
1. albo jak sugerują koledzy czujnik temeperatury - > wyjdzie wagiem jak sprawdzisz
2. termostat -> jesli czujnik będzie w porządku.
Zamieszczone przez endryuczujników pada w szkodnikach o przebiegu ok. 100kkm
Komentarz
-
Po kłopocie - winowajcą był czujnik.
Dzięki za pomoc.Powyższy post wyraża jedynie opinię autora w dniu dzisiejszym.
Komentarz
-
Komentarz